top of page
Time and Space RPG
TÄHDET
Tähdet ovat painovoimansa koossa pitämiä ja kasaan puristettuja plasmapalloja, joiden jossain vaiheessa kehitystä on tapahtunut ydinfuusioita. Useimmat tähdet loistavat kirkasta, kauas kantavaa valoa ja useimmissa tapauksissa ne ovatkin kuumia plasmapalloja jotka saavat säteilemänsä energian ydinreaktioissa.
Maapalloa lähin tähti on Aurinko, jonka etäisyys on 150 miljoonaa kilometriä. Seuraavaksi lähin tähti on nimeltään Proxima Centauri, joka sijaitsee noin 270 000 kertaa kauempana ja yli 4 valovuoden etäisyydellä maasta. Tähtien etäisyydet ovatkin tavallisesti hyvin suuria.
Tähdet muodostavat myös niin sanottuja tähtijoukkoja ja galakseja. Pelkästään yhdessä tähtijoukossa voi olla tuhansia tähtiä, siinä missä kokonaisessa galaksissa jopa miljardeja. Tiettyjen tahojen mukaan koko tunnetussa maailmankaikkeudessa on jopa noin 70 000 triljoonaa tähteä!
TÄHTIEN ELINKAARI
Tähdet syntyvät tiivistymällä kylmistä kaasupilvistä oman painovoimansa ansiosta. Lopulta syntyvä tähti asettuu vakaaseen tilaan, niin kutsuttuun pääsarja vaiheeseen. Pääsarjavaihe tarkoittaa tilaa jossa tähti saa energiaa ydinreaktiosta fuusioimalla vetyä. Kun fyysioitava vety alkaa loppua tähden keskustassa, siirtyy tähti fuusioimaan heliumia. Samalla auringon sisus kutistuu ja kuumenee mutta ulko-osat laajenevat ja viilenevät. Näin tähdestä tulee punainen jättiläinen. Tämän jälkeen suunnilleen auringon massaisesta tähdestä tulee planetaarinen sumu, jonka keskustähti on tiivis valkoinen kääpiö. Lopulta sumu häviää ja jäljelle jää vain valkoinen kääpiö.
Aurinkoa raskaampi tähti kehittyy taas huomattavasti nopeammin punaiseksi jättiläiseksi sillä sen tiiviimpi kuuma ydin polttaa nopeasti ydinpolttoainetta. Aurinkoa noin 10 kertaa raskaamman tähden kohtalona on II-luokan supernovaräjähdys jossa syntyy kaasupilven lisäksi joko neutronitähti tai jopa musta aukko. Heliumia raskaammat alkuaineet ovat syntyneet lähes nimenomaa tähdissä. Rautaa raskaampien aineiden muodostuminen vaatii energiaa. Rautaa raskaammiksi atomiytimet voivat kasvaa nappaamalla itselleen neutroneita. Vasta tämän jälkeen neutroni voi muuttua protoniksi esimerkiksi beetahajoamisessa. Erityisesti raskaat tähdet synnyttävät kehityskaarensa aikana ydinreaktioissaan monia vetyä ja heliumia raskaampia alkuaineita.
Kaksoistähtien kehitys voi poiketa varsin paljonkin yksittäisten tähtien kehityksestä tähtien välisten massasiirtymisten vuoksi, ja kehittyvä lähekkäinen kaksoistähti havaitaan monesti alussa pimennysmuuttujana ja myöhemmin novamaisena tähtenä.
bottom of page