top of page
Time and Space RPG
ISO-BRITANNIA
Britannian ilmasto on tunnetusti kovin vaihteleva, sillä siellä vallitsee niin sanottu meri-ilmasto. Sää on yleisesti kovin viileä tai lauhkea, eikä sadekaan ole siellä tavanomaisuudesta poikkeavaa - päinvastoin. Maan alueelliset erot ovat melko pieniä. Suurimmat sademäärät saadaan kuitenkin Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Englannin vuorilla. Idässä on kuivempaa kuin lännessä. Sumua esiintyy yleisesti talvisaikaan. Myös lunta voi sataa missä tahansa, mutta alavilla mailla se usein pysyy vain muutaman päivän. Kylmimmät kaudet vuodesta ovat kuitenkin usein tammi- ja helmikuu jolloinka alin lämpötila on noin yksi aste. Kesäisin lämpötila on keskimäärin 22 astetta.
Britanniassa on 505 lentokenttää, joista yhdeksällä on yli kolme kilometriä pitkä kiitotie. Vilkkaimmat kentät ovatkin Heathrow, Gatwick, Manchester, Stansted, Luton, Edinburgh, Birmingham, Glasgow ja Bristol. Rautateitä on 16454 km.
Kansainvälinen junayhteys tulee Eurotunnelia pitkin Kanaalin ali. Sitä pitkin kulkevat junat tuovat myös autoja.
Rahtisatamia ovat Dover, Felixtowe, Immingham, Liverpool, Lontoo, Southampton, Teesport Englannissa, Forth Ports Skotlannissa ja Mildford Haven Walesissa.
Huom. Britanniassa on vasemmanpuoleinen liikenne!
Britannian merkittävimpiä matkailukohteita ovat suurimpien kaupunkien lisäksi historialliset kohteet kuten Oxford, Cambridge, St Andrews, York ja Bath. Kuuluisia luonnonnähtävyyksiä taas ovat Doverin valkoiset kalliot, Giant's Causeway Pohjois-Irlannissa ja Loch Ness Skotlannissa. Maisemistaan ovat tunnettuja Walesin ja Skotlannin vuoristot, Englannin järvialue Lake District ja Peak District.
Brittiläisellä kulttuurilla on pitkät perinteet. Iso-Britannia muodostuu neljästä toisiinsa sitoutuneesta kansakunnasta ja vaikka elämäntapa onkin laajalti samankaltaista, on kulttuureissa silti eroja paikallisella ja alueellisella tasolla. Murre ja puhetapa kertovat usein ihmisten taustasta ja kotiseudusta.
Britanniassa yhteiskuntaluokilla on suurempi merkitys kuin etnisellä taustalla. Monet määrittelevät itsensä lähinnä työväenluokkaan ja keskiluokkaan. Harvat myöntävät kuuluvansa yläluokkaan, vaikkakin siihen määritellään yleensä maaomaisuutta perineet aateliset. Brittiläiset kokevat, että työväenluokan asema on kunniallinen mutta vähävarainen. Tällöin koulutus on suhteellisen vähäistä, asunto on vuokralla ja palkkaa saadaan viikottain. Vaikka luokkajärjestelmää pidetäänkin nykyisin kovin vanhanaikaisena, on esimerkiksi lasten koulumenestys edelleen kovin voimakkaasti sidoksissa yhteiskuntaluokkaan - vaikka toki poikkeuksiakin löytyy.
Oman jalkapallojoukkuen kannattaminen on monille brittiläisille ylpeyden aihe. Muita merkittäviä lajeja ovat tennis, kilpasoutu ja rugby. Myös hevosurheilu ja pubien darts-kisat ovat varsin suosittuja. Kaunis luonto, tasaisine ruohokenttineen ovat ihanteelliset golfin peluulle ja laji onkin urheilumuotona varsin keskeisessä asemassa heti jalkapallon ja tenniksen jälkeen.
Koulutus on pakollista viidennen ja kuudennnentoista ikävuoden välillä, mutta vuonna 2007 ilmoitti hallitus pidentävänsä pakollisen koulutuksen 18 ikävuoteen asti. Suurinosa lapsista käy ilmaista julkista koulua. Yhdenteentoista ikävuoteen asti lapset käyvät Primary schoolia, jonka jälkeen alkaa Secondary school. Neljäntoista ja kuudentoista ikävuoden välillä opiskellaan GCSE-kokeeseen. Kun oppilas täyttää kuusitoista vuotta, voi tuo valita Sixth form collegen, joka päättyy A-tason (Advanced Levels) kokeeseen. Kokeessa kirjoitetaan 2–5 ainetta, jonka jälkeen voi pyrkiä yliopistoon.
Britanniassa on 12 metropolialuetta joiden väkiluku ylittää miljoonan.
Kaupunki - Väkiluku
Lontoo - 15 010 295
Birmingham - 3 683 000
Manchester - 2 556 000
Leeds - 2 302 000
Liverpool - 2 241 000
Newcastle - 1 599 000
Sheffield - 1 569 000
South - Hampshire 1 547 000
Nottingham - 1 543 000
Glasgow - 1 395 000
Cardiff - 1 097 000
Bristol - 1 097 000
Iso-Britannia on saarivaltio Länsi-Euroopassa. Se muodostuu Englannista, Skotlannista ja Walesista jotka sijaitsevat Iso-Britannian saarella sekä Irlannin saarella sijaitsevassa Pohjois-Irlannista. Pinta-ala on 243 610 neliökilometriä joka onkin esimerkiksi noin kaksi kolmasosaa Suomen pinta-alasta. Valtion asukasluku on noin 64,3 miljoonaa. Virallisena ja yleisimpänä kielenä siellä toimiikin Englanti ja maan valuutta on Englannin punta.
bottom of page