Time and Space RPG
Kukaan ei tiedä, eikä varmasti muistakaan aikaa jolloin ajanherrat saivat alkunsa. Tarinat ajassa ja avaruudessa kulkevista ihmisen kaltaisista olennoista on kulkeutunut jo sukupolvilta toisille, mutta tarkempia tietoja noista mystisistä olennoista ei tiedä kukaan muu kuin Ajanherrat itse. Ajanherroja voidaan nimittää myös Gallifreyansikseiksi, vaikka todellisuudessa Ajanherrat ovat vain kyseisen humanoidilajin kehittyneempi muoto.
Ajanherrat muistuttavat olemukseltaan ihmisiä, mutta biologisia eroavaisuuksia löytyy. He ovat lähtöisin Gallifrey-nimiseltä planeetalta, polveutuen alunperin Gallifreyan nimisistä humanoideista. Gallifreyansit ovat yksi mahtavimmista ja vanhimmista siviilisaatioista kautta universumin ja ajanherrat ovatkin hyvin paljon samankaltaisia alkurotunsa kanssa.
Ajanherrojen syntymästä ei ole tarkkaan tiedossa, mutta eräässä jaksossa 11. tohtori kertoi, että kaikki saivat alkunsa hyytelöstä. Oletettavaa siis onkin, että myös ajanherrat saavat alkunsa munasoluista kuten ihmisetkin.
Ajanherrojen elinkaari on huomattavasti pidempi ja monimutkaisempi kuin meidän ihmisten, sillä näillä olennoilla on mahdollisuus muuttaa muotoaan - niin sanotusti uudistua - 12. kertaa elinkaarensa aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhdellä ajanherralla voi olla käytössään vain 13 eri ruumista. On kuitenkin tiedossa joitakin aikamatkaajia, joille on tarjottu myös uutta ajansykliä.
AJANHERRAT
Gallifreyansit on huomattavasti kestävämpiä ja tehokkaampia kuin ihmiset. He selviävät huomattavasti paremmin ääriolosuhteista, kestävät sähköä ja säteilyä paremmin ja kykenevät olemaan avaruuden tyhjiössä jopa 6 minuuttia ilman suojavarusteita. Gallifreyansit tarvitsevat myös unta vähemmän. Kaikenkaikkiaan rotu on siis hyvin kestävä, mutta ei suinkaan kuolematon - tämä seikka tulee myös muistaa itse roolipelissä.
Kuten meillä ihmsilläkin, myös ajanherroilla on kaksi eri sukupuolta. Pääsääntöisesti muuttumisen yhteydessä myös sukupuoli pysyy samana, mutta ajanherrojen historiassa on myös tiedossa tapauksia, jotka ovat vaihtaneet myös sukupuoltaan uudistumisen myötä. Aikamatkustajien elinkaaren alussa on myös tietynlainen lapsuus. Lapsena he ovat samanlaisia kuin ihmisetkin lapsina; pieni kokoisia olentoja, jotka tarvitsevat rakkautta ja huolenpitoa. Käytännössä Gallifreyan ensimmäiset yhdeksänvuosikymmentä ovat ns. "lapsuusaikaa". 200 vuosisadan jälkeen alkaa taas niin sanotusti aikuistuminen. Uudistumisten väli on kuitenkin varsin yksiöllistä. Eräiden lähteiden mukaan ajanherrat voivat olla pahimmillaan (tai parhaimmillaan, kuinka asian nyt haluaa kokea.) jopa kymmenentuhatta vuotta samassa muodossa ennen uudistumista.
Muistot eivät automaattisesti siirry uudistumisen myötä uuteen mieleen, vaan ajanherran tulee tehdä lajilleen tuttu riitti (nk. Soul Catching), mikä siirtää edellisen ruumiin muistot seuraavalle.
Kulttuuri
Vaikka jokainen ajanherra on oma yksilönsä, haluan kuitenkin sanoa kyseisen siviilisaation kulttuurista myös muutaman sanan. Yleisesti ajanherrat ovat varsin älyllisiä olentoja, jotka harrastavat taiteellisuutta ja eri tieteen aloja. (Tämä ei toki ole kaikilla hahmoilla mitenkään pakollista ja se, kuinka kyseinen taipumus tulee hahmossa ilmi, on täysin pelaajan itsensä päätettävissä.)
Tohtorin arvo ei myöskään ole mikään itsestäänselvyys, vaan se vaatii koulutuksen ajanherrojen omassa akateemisessä oppilaitoksessa. Opiskelut aloitelaan tuolla jo varhain ja ne saattavat jopa useita vuosikymmeniä, jopa satoja vuosia. Opinahjo on jaettu joihinkin eri koulukuntiin ja se, mistä kyseinen aikamatkaaja tulee, tulee ilmi opiskelijan vaatetuksen väreistä. Kaikki ajanherrat eivät kuitenkaan osallistu kyseiseen koulutukseen, joten se, onko hahmosi käynyt kyseisen oppiasteen, on täysin pelaajasta itsestään kiinni.
Akatemiassa koulutukseen sisältyy:
- Kasvitiede
- Robostiikka
- Tähtitiede
- Eri lajien elämisenmuodot
Koulu on vaativa, eivätkä kaikki oppilaat suinkaan läpäise lopputestiä. Läpäisemisaste on noin 51 prosentin luokkaa.
Ajanherrojen on sanottu valvovan maailmankaikkeuden pysyvyyttä ja rakennetta. Heillä on ihmeellinen kyky matkustaa ajassa ja avaruudessa minne tahansa, ja he hallitsevat jopa eri paradoksit ja rinnakkaistodellisuudet.
Hallitus
Hallituksen rakennetta en lähde tässä sen enempää ruotimaan, mutta todettakoon, että ajanherrojen hallituus muodostuu niin sanotusta korkeimmasta neuvostosta. Neuvosto pitää sisällään siis mies- tai naispuolisen puhemiehen, kanslerin ja jonkinsortin uskonnollisen johtajan. Hallituksen pääjohtaja ja viimeisin auktoriteetti on kuitenkin ajanherrojen planeetan oma presidentti. Oikeusjärjestelmä on siis oletettavasti hyvin samankaltainen kuin meillä ihmisilläkin.
Tardis
Tarditsit ovat ajanherrojen omia avaruusaluksia, jotka mahdollistavat ajassa ja avaruudessa matkustamisen. Tarditsit kykenevät vaihtamaan naamioitumismekanisminsa ansiosta muotoaan olosuhteiden mukaan mahdollisimman huomaattomiksi ja oikeilla asetuksilla muuttumaan myös täysin näkymättömiksi. Vaikka Tarditsit ovatkin ulkoapäin mitättömän näköisiä koppeja, ovat ne todellisuudessa kuitenkin sisältä monihuoneisia avarsuusaluksia.
Eräiden lähteiden mukaan Tardisien jokainen ovi johtaa toiseen ulottuvuuteen, joten fyysisiä rajoituksia sisäpuolen koon suhteen ei ole. Tardisien sisäpuolta voi siis muokata täysin mielensä ja halujensa mukaan. Merkittävää on kuitenkin se, että jokaisessa avaruusaluksessa keskellä on pyöreä ohjaushuone.
Tarditsit kykenevät ilmaantumaan mihin universumin aikaan ja paikkaan tahansa. Ne voivat myös ottaa objektin oman tilan itsellensä - käytännössä siis ilmaantua esimerkiksi johonkin huoneeseen, joka sittemmin siirtyy Tardisin sisään. Näin esimerkiksi.
Tarditsit jaetaan pääsääntöisesti kahteen ryhmään: Tutkivaan ja sotilaaliseen.
Tutkivia käytetään yleisesti havannoimisessa eri universumien kolkissa. Tutkimiseen suunnatut Tardisit muuttuvat vuosien saatossa, ja eri malleja löytyykin jo useampi. Jokainen uusi malli onkin nimetty eri numeroin ja käytännössä, mitä suurempi numero on, sen uudempi on myös malli. Tardiseissa on myös kahdenlaisia numerointityylejä, sillä esimerkiksi TV-sarjan tohtorin oma Tardis on nimetty TT Tyyppi 40, Mark kolmoseksi. Yleisesti Tardisien malleihin viitataan kuitenkin vain pelkin numeroin.
Sotilaaliset Tardisit ovat samanlaisia kuin tutkivat, mutta raskaammin aseistettuja. Toiminnat ovat silti pääsääntöisesti samat.
Toiset väittävät, että Tardiseilla on tietyllä tapaa oma sielu. Ne kykenevät halutessaan itsenäiseen toimintaan ja niillä on myös vahva side omistajaansa. On nimittäin tiedossa joitakin Tardiseja, jotka ovat lentäneet aurinkoa päin niiden omistajan kuoltua. Tämä siis todistaa sen, että ne ovat myös tiedostavia koneita, joilla on "tunteet".
Ennen kuin omistaja kykenee ottamaan Tardisia käyttöönsä, avarsuusalus tarvitsee itselleen biologisen muistijäljen, jonka se muistaa aina. Kone siis tarvitsee itselleen niin sanotun symbioottisen ytimen, mikä mahdollistaa sen, että aikamatkaaja kykenee pysymään hengissä ajasta toiseen siirryttäessä. Ilman kyseistä ydintä - jälkeä - ohjaaja hajoaisi tuhansiksi pieniksi molekyyleiksi aikamatkustuksen yhteydessä. Biologinen jälki on siis eräänlainen turvatoimi. Koneeseen on myös ohjelmoitu lukuisia muitakin eri suojelumekanismejä, kuten huoneiden tiputtamisen hyökkäyksen yhteydessä.
Tardisin eri liitäntöjä ja ja käyttömahdollisuuksia:
- Hakemisto, mikä mahdollistaa eri mahdollistaa eri tutkimuksia toteuttamisen
- Äänikäyttöliittymä. Tardis siis kykenee kommunikoimaan erilaisten hologrammien muodossa käyttäjänsä kanssa
Aikasota
Aikasota tapahtui kauan aikaa sitten ja sitä kutsutaan yhdeksi suurimmaksi sodaksi ajanherrojen ja daleksien välillä. Sota oli pitkä ja sen vaikutukset ylsivät kauas maailman kaikkeuteen. Aikasota tuhosi suuren osan dalekseista mutta suisti myös Gallifreyn - ajanherrojen kotiplaneetan - toiseen ulottuvuuteen. Tämä seikka tulee siis ottaa huomioon myös ajanherraa luodessa - hahmo ei voi olla enää Gallifreyssa ja tämän on pitänyt poistua planeetalta jo ennen kuin se suistettiin toiseen ulottuvuuteen. Tunnetusti tiedossa on vain kaksi ajanherraa - Mestari ja Tohtori itse - mutta yhtälailla on myös varsin mahdollista, että maailmankaikkeudessa on jäljellä myös muitakin kyseisen siviilisaation edustajia - vain vähemmän tunnettuina.
Lineaarisesta ajateltuna aikasota kesti noin 400 vuotta. Kaikki sai alkunsa daleksien luomasta Dogma-nimisestä viruksesta, jota oltiin kaavailtu aseeksi ajanherroja vastaan. Daleksit lähettivät viruksen Free Time-nimisen organisaation kautta Gallifreyhyn. Siten Daleksit onnistuisivat murtautumaan kohteeseensa. Suunnitelman pysäytti kuitenkin Romana II ja yksi hänen tulevaisuuden ruumiillistumisista. Romana jäi kuitenki loukkuun aikasilmukkaan, varmistaakseen että ajallisesti sota Daleksien kanssa voitaisiin välttää.
Moninaisista yrityksistä huolimatta sota kuitenkin syttyi. Daleksit hyökkäsivät monipäisenä, aggressiivisena joukkona kohti Gallifreytä. Vastassa oli kuitenkin yli miljoona sotakäyttöön tarkoitettua Tardista sekä kokoelma muuta ajanherrojen sotatekniikkaa.
Sota oli pitkä ja molempia osapuolia uuvuttava. Sodan aikoihin Gallifreysta tuhoutui monia eri osia, mutta myös muut planeetat Gallifreyn lähistöillä saivat tuntea aikasodan vaikutukset nahoissaan. Sota tuhosi monia planeettoja jättäen monia eri lajeja kodittomiksi ja vailla paikkaa minne mennä.
Sodan loppupuolella tapahtui kuitenkin Aikasodan merkittävin hetki: Tohtori - joka oli tuolloin luopunut jo nimestään - oli päättänyt lopettaa sodan keinolla millä hyvänsä. Daleksit olivat onnistuneet valloittamaan Gallifreyn erään kaupunkin, Arcadian, ja tämä aiheutti pelkoa ajanherroissa. Toivoa oli sodan voittamisesta enää vähän.
Koska ajanherrat olivat käyttäneet jo lähes kaikki aseensa - aina kielletyistä ja salaisista aseista alkaen - oli mahdollisuuksia enää vain yksi: Hetki. Hetki oli maailmankaikkeuden pelätyin ja pelottavin ase, jolla kyettäisiin tuhoamaan Gallifrey, dalekit ja kaikki muu vain yhdessä hetkessä, mutta myös siirtämään esineitä ja eläviä olentoja universumista toiseen. Tieto Tohtorin aikeista sai ajanherrojen ylimystön varpailleen. Hetki oli aseena niin hienostunut ja älyllisesti kehittynyt laite, että ylimystö piti ainoastaan Tohtoria tarpeeksi hulluna edes miettimään mitään sellaista.
Tohtorin jalona aikomuksena oli kuitenkin pelastaa Gallifrey ja koko maailman kaikkeus. Gallifreyn ylimystö oli koonnut sotakokouksen johtohuoneeseen, jonka aikana myös suunnitelma pistettiin Tohtorin toimesta toteutukseen - Ylimystön epäilyksistä huolimatta.
Aikasodan viimeisenä päivänä Gallifrey katosikin siis kuin hiljainen, välähtävä salama pois tuntemastamme maailmankaikkeudesta, mikä sai monet uskomaan siihen, että planeetta oltiin tuhottu. Gallifreyn katoamisen aiheuttama massiivinen räjähdys tuhosi myös suurimman osan planeetalle hyökkäävistä dalekseista ja jätti planeetan entiselle paikalle tyhjiön. Tapahtuma saikin aikasodan pysähtymään lopullisesti.
Vaikka Suuri Aikasota onkin jo ohi, painaa muistot silti valtavana taakkana siihen osallistujien sydämissä. Sota oli pitkä, laaja ja sen vaikutus oli moninainen. Elämä jatkui kuitenkin maailmankaikkeudessa normaaliin tahtiin, mutta yhtä kaikki ja silti: Kaikki muistavat aina ja ikuisesti ajanherrojen ja daleksien suurimman verilöylyn.
"No sir, all THIRTEEN!"